НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ

СЪДЪРЖАНИЕ:

ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКИ НОВИНИ.. 1

Веселин Близнаков: До 31 декември всички наши военнослужещи ще напуснат Ирак  2

Асен Агов: Вероятно е от България да бъде поискано да разшири участието си в Афганистан за сметка на Ирак. 2

Необходимостта от реформи в съдебната система, за да стане по-ефективна, прозрачна и честна, е едно от шестте условия, които сериозните инвеститори поставят пред България  3

 

ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИ НОВИНИ.. 3

Президентът Георги Първанов проведе среща със Стефка Костадинова и Весела Лечева  3

Министър Пламен Орешарски ще вземе мерки по повод на доклада на МВР за корумпирани митничари  4

Николай Василев: Част от държавните агенции да преминат към ресорните министерства  4

Обединение на дясното политическо пространство може да се очаква след втория доклад на ЕК, смята Борислав Китов. 4

БСП трябва да спечели президентските избори и България- да влезе в ЕС иначе ще последват сътресения в партията и в управляващата коалиция, смята Красимир Премянов  5

НДСВ е вътрешен опонент в тристранната управленска коалиция, за да осигури необратимост на посоката, заяви проф. Анелия Мингова. 5

НДСВ предлага завишаване на средствата за образование и здравеопазване в бюджета за следващата година, съобщи Милен Велчев. 6

Янка Такева: Синдикатът на българските учители подготвя ефективна стачка  6

Ген. Атанас Атанасов: За финансовите пропуски в "Гранична полиция" Георги Петканов трябва да бъде временно отстранен от поста си. 6

 

ДРУГИ НОВИНИ.. 7

В България до момента няма положителен случай на птичи грип, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. 7

Иван Букарев: Болниците ще бъдат финансирани на базата на извършена дейност   8

Почина писателят Дико Фучеджиев. 8

СЪОБЩЕНИЯ НА МВнР ДО МЕДИИТЕ ОТ 28 НОЕМВРИ 2005 г. 8

 

ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКИ НОВИНИ

Веселин Близнаков: До 31 декември всички наши военнослужещи ще напуснат Ирак

По оценка на всички експерти, Афганистан остава едно предизвикателство за многонационалните сили и силите на НАТО. Това каза в предаването на “Тази сутрин” министърът на отбраната Веселин Близнаков. Той поясни, че условията там са много по-неблагоприятни от Ирак, с много по-разрушена инфраструктура, с тежки климатични условия, различно организирани групи от въоръжени лица, наркобарони, трафиканти. Министър Близнаков допълни, че България ще отиде в Афганистан не като замяна или компенсация на Ирак.

Веселин Близнаков потвърди, че разчетите предвиждат от 16 до 31 декември всички наши военнослужещи с техниката да напуснат Ирак. Той заяви, че по време на посещението си във Вашингтон между 5 и 7 декември ще подпише споразумение, държавите от Югоизточна Европа да участват с офицер и да поемат ръководството на щаба в Афганистан. Въпрос на преговори е да бъдат изпратени наши специални части там, но до момента не са постъпвали подобни искания.

На въпрос колко и къде ще има американски бази в България, министърът на отбраната отговори, че се водят преговори и добави, че най-вероятни са базите в Нови село и летището Безмер.

Всичко, което се извършва в Министерството на отбраната, трябва да става прозрачно пред българското общество, за да се помогне на Българската армия да се модернизира и да върви напред, заяви Веселин Близнаков.

На въпрос как върви модернизацията на Българската армия, министър Близнаков отговори, че в коалицията се работи много продуктивно и с разбиране и по отношение на Министерството на отбраната има осигурен бюджет в размер на 2.44%.

Веселин Близнаков допълни, че има опасност, ако България не изпълни своите ангажименти в модернизацията на армията, да си създаде име на нелоялен партньор, на който не може да се разчита в рамките на НАТО и липсата на модернизация да спре България по пътя й към ЕС, защото нещата са свързани.

 

Асен Агов: Вероятно е от България да бъде поискано да разшири участието си в Афганистан за сметка на Ирак

Не е ясно от гледна точка на сигурността в Афганистан каква цена ще платим, защото рисковете там са много по-големи отколкото в Ирак. Това каза в предаването “Тази сутрин” Асен Агов, депутат от ДСБ, член на Комисията по отбрана и на Парламентарната ни асамблея в НАТО.

Агов заяви, че не са постигнати икономическите трайни цели за връщането на дълга на Ирак към България и стабилното стъпване на страната ни в икономиката на Ирак.

Според Асен Агов другата гореща точка е Афганистан, защото в провинцията около Кабул, където се добива опиум, продължава да бъде бойна зона и е много вероятно от България да бъде поискано да разшири своето участие в Афганистан за сметка на Ирак.

Аген Агов поясни, че в момента логистичните и транспортните разходи в Ирак се поемат от американците, докато в Афганистан ще трябва да плащаме всичко сами и издръжката на една мисия там ще бъде поне два пъти по-скъпа. Според Агов едно оставане в улегнала мисия в Ирак е далеч по-добре за България, като дългосрочна перспектива.

Асен Агов каза още, че ще направи парламентарно питане за българската дългосрочна политика в областта на мисиите в чужбина. Той прогнозира, че изтеглянето от Ирак няма да се осъществи в сроковете, които са предвидени в решението на НС.

 

Необходимостта от реформи в съдебната система, за да стане по-ефективна, прозрачна и честна, е едно от шестте условия, които сериозните инвеститори поставят пред България

Необходимостта от реформи в съдебната система, за да стане по-ефективна, прозрачна и честна, е едно от шестте условия, които сериозните инвеститори поставят пред България. Това заяви посланикът на САЩ у нас Джон Байърли в лекция на традиционния бизнес обяд с членовете на Американската търговска камара в България.

На срещата в хотел "Шератон" присъства министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Инвеститорите, както и всички българи, искат да видят престъпниците вън от бизнеса и в затвора, посочи посланикът в описанието на втория проблем - организираната престъпност и корупцията.

Инвеститорите очакват предвидима регулаторна среда, обяви Байърли и даде пример, че бизнесът е като футбола - добрите правила са важни, но не са всичко, те трябва да бъдат изпълнявани от добър съдия.

Сред условията, които поставя бизнесът са защитата на интелектуалната собственост и прозрачност при взимането на решения на правителството, при приватизация и търгове.

 Посланик Байърли посочи, че трябва да бъде подписана и спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между двете страни.

В началото на лекцията си Джон Байърли каза, че това е първото му важно обръщение по икономически въпроси, откакто е посланик на САЩ у нас.

 

ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИ НОВИНИ

Президентът Георги Първанов проведе среща със Стефка Костадинова и Весела Лечева

Президентът Георги Първанов се срещна с президента на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова и с председателя на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) Весела Лечева. На срещата присъства и Белчо Горанов, генерален секретар на БОК, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Държавният глава подчерта, че подкрепя усилията на БОК за кандидатурата на София за домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 година. Президентът сподели, че ще изпрати лично послание до Жак Рох, президент на Международния олимпийски комитет, в подкрепа на тази идея.

Георги Първанов и участниците в срещата се обединиха около разбирането, че е необходимо по-тясно сътрудничество между ДАМС и БОК. Държавният глава изрази надежда, че държавните институции и обществените организации ще работят заедно по проблемите на детско-юношеския спорт и развитието на училищната спортна база.

 

Министър Пламен Орешарски ще вземе мерки по повод на доклада на МВР за корумпирани митничари

Министър Пламен Орешарски заяви, че ще вземе съответните мерки по доклада на МВР за корумпирани митничари. Той каза това пред журналисти след откриването на дискусионния форум "Вътрешният одит в България".

"Не знам дали ще са радикални, вие ще прецените", каза министърът. По думите му докладът е интересен и в него има факти, заслужаващи внимание.

 

Николай Василев: Част от държавните агенции да преминат към ресорните министерства

Обмисля се голяма част от държавните агенции да преминат към ресорните министерства. Това заяви министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев пред журналисти след официалното откриване на “Европейския ден на предприемача” в столичния “Интер Експо Център”.

Министър Василев посочи, че практиката е показала: когато много агенции са на подчинение на министър-председателя, де факто те не са на ничие подчинение. Николай Василев каза още, че по всяка вероятност новосъздадените агенции - на спорта, туризма и информационните технологии - ще останат под контрола на министър-председателя.

Следващата година ще бъде преломна за електронното правителство, каза още Николай Василев. Като причина за това той изтъкна големите инвестиции, които ще се направят в тази област. По думите му през следващата година ще се натрупа и критична маса от хора, ползващи редовно услугите на електронното правителство и имащи електронен подпис.

 

Обединение на дясното политическо пространство може да се очаква след втория доклад на ЕК, смята Борислав Китов

Първите индикации за обединение на дясното политическо пространство могат да се очакват след втория доклад на Европейската комисия след април 2006 г. Това заяви в Пловдив доц. Борислав Китов - депутат от БЗНС-НС.

Катализиране на процеса той се надява да има във връзка с президентските избори и на базата на предстоящите процеси у нас след 1 януари 2007 г. Запитан как ще коментира изключването на Демократическата партия от коалиция ОДС, Китов отговори, че ДП е трябвало сама да напусне, а не да чака да бъде изключена.

Не мисля, че е редно за бивш държавен глава да се правят квалификации от рода на "политически ибрикчии", както заявиха демократите, допълни депутатът.

На въпрос на БТА как съжителстваха БЗНС-НС и ДП толкова години, Китов отговори, че е имало разминаване, но никога не се е стигало до подобна конфронтация. Той не пожела да коментира причината за конфликта между СДС и ДП, но посочи като неправомерно искането на Александър Праматарски Петър Стоянов да изкаже мнение за частичните избори в София.

Китов определи ОДС като конюнктурна коалиция, а преподписването на споразумението с Яни Янев отдава на факта, че той има по-голямо влияние в обществото от ДП.

 

БСП трябва да спечели президентските избори и България- да влезе в ЕС иначе ще последват сътресения в партията и в управляващата коалиция, смята Красимир Премянов

Трябва да спечелим президентските избори и страната да влезе в Европейския съюз на 1 януари 2007 г., иначе ще последват сътресения в обществото, в управляващата коалиция и в БСП, каза днес на пресконференция лидерът на Федерация "Открит форум" в БСП Красимир Премянов.

Помолен да коментира преизбирането на Румен Овчаров за председател на софийската организация на БСП, Премянов каза, че се надява Овчаров да може да съчетава управленската си дейност като министър на икономиката и енергетиката с лидерската си позиция в БСП - София.

Според Красимир Премянов важното е Овчаров да може да осигури демократично управление за 25 000 членове на столичната организация на социалистите. На предстоящия конгрес на БСП е необходимо да бъде преизбран лидерът на партията и премиер Сергей Станишев, посочи Премянов.

По думите му конгресът трябва да се превърне в трибуна на конструктивен диалог, като за това е необходимо да бъдат посочени и критиките към БСП - за неизползваните възможности, за проблемите в диалога с обществото и за резултатите от изборите.

www.bta.bg

 

НДСВ е вътрешен опонент в тристранната управленска коалиция, за да осигури необратимост на посоката, заяви проф. Анелия Мингова

НДСВ в определен смисъл е вътрешен опонент в тристранната управленска коалиция, за да осигури необратимост на посоката в развитието на страната. Това заяви в Плевен, в отговор на въпрос на БТА професор Анелия Мингова, председател на парламентарната група на НДСВ. Тя поясни, че такъв опонент е нужен, защото в противен случай, решенията ще се вземат само от левицата.

За първи път страната се ръководи от ляво-центристки кабинет и с времето става все по-ясно, че това е единствената алтернатива на този етап, посочи Мингова. Предишната правителствена коалиция бе само от либерални формации /НДСВ и ДПС/, затова в сегашната се създава впечатлението, че в известен смисъл сме опозиция на социалистите, поясни тя.

Сега не е възможно да се реализират само либерални или само десни идеи, поради абсолютната невъзможност за обединение на десницата, смята председателят на ПГ на НДСВ. Според нея за 100 дни, въпреки че "трудно се напасват социалистическият и либералният подход", са предприети много добри управленски стъпки.

Тя похвали министерствата на образованието, на държавната администрация, на финансите. Според нея най-негативното през изминалия период е липсата понякога на синхрон в работа на кабинета.

Мингова смята, че и "червената метла" не се е разминала. Въпреки всичко, тенденциите в развитието на страната са стабилни, а бъдещето както на България, така и в Европа, е на коалициите, бе категорична проф. Мингова.

 

НДСВ предлага завишаване на средствата за образование и здравеопазване в бюджета за следващата година, съобщи Милен Велчев

НДСВ ще предложи завишаване на средствата за образование и здравеопазване при гласуването на второ четене на бюджета за следващата година, съобщи в Пловдив Милен Велчев.

Според него, партията приема, че за структурни промени в образованието са необходими допълнително 56 500 000 лева. За здравеопазване НДСВ предлагат допълнителни 20 500 000 лева в бюджета, 17 000 000 от които за осигуряване на скъпоструващи лекарства. Велчев посочи, че допълнителни средства за отбраната не се предвиждат, а МО трябва да получи правото да решава самостоятелно как да използва средствата от приходите от своите имоти.

 Не предлагаме увеличение на разходите над планираните 40 на сто от Брутния вътрешен продукт /БВП/, а ново преразпределение, посочи Велчев. Предложенията на НДСВ тепърва ще бъдат дискутирани с партньорите от управляващата коалиция и няма да бъдат налагани пряко тяхната воля, каза той.

 

Янка Такева: Синдикатът на българските учители подготвя ефективна стачка

Синдикатът на българските учители (СБУ) подготвя ефективна стачка, заяви в предаването “Денят започва” председателят на синдиката Янка Такева. Тя посочи, че преподавателите търсят подкрепата на президента за изпълнението на техните искания, за да не се стигне до ефективни стачни действия.
Не знам на какъв компромис сме склонни, защото българското правителство не сяда да преговаря, каза още Такева.

Тя поясни, че учителите от цялата страна са готови докрай да отстояват исканията си, ако трябва дори и за една година да се затворят учебните заведения. Председателят на СБУ бе категорична, че няма да се прекратят стачните действия докато няма конкретно предложение от страна на правителството за увеличение на заплатите.

В цялата страна гладуват над 2 000 учители, но здравословното състояние на някои от тях е много сериозно и са били помолени да прекратят стачката, каза още Янка Такева.

 

Ген. Атанас Атанасов: За финансовите пропуски в "Гранична полиция" Георги Петканов трябва да бъде временно отстранен от поста си

Бившият министър на вътрешните работи и сегашен - на правосъдието - Георги Петканов трябва да бъде временно отстранен от поста си, за да може да се направи пълно разследване по доклада за финансовите пропуски в "Гранична полиция". Това каза в Русе депутатът от ДСБ ген. Атанас Атанасов, който представи на пресконференция резултатите от доклад за "Гранична полиция", подписан от шестима служители на служба "Ревизионна" към МВР.

По думите на народния представител от ДСБ докладът сочи лоша отчетност и липсващи около 14 млн. лв., събрани, но неотчетени като постъпления в Държавния бюджет от служителите на "Гранична полиция". Една финансова експертиза дори би показала щети за около 20 милиона лева, посочи Атанасов.

Според него Георги Петканов носи вина за грешките на своите подчинени в периода 2003-2005 година и според чл. 219 на НК може да бъде вкаран в затвора, тъй като всички обвинени лица, цитирани в доклада, са подчинени на министъра на вътрешните работи и съгласно закона за МВР, той трябва да осъществява контрол върху тях.

Ген. Атанасов твърди, че не може да има обективно, всестранно и пълно разследване на този случай, след като този, който трябва да отговаря, днес е министър на правосъдието. Обстоятелството, че министърът на вътрешните работи Румен Петков вече сто дни не предприема нищо по доклада, означава, че той прикрива престъпна дейност на своя колега в правителството, за да опази тристранната коалиция, смятат от ДСБ.

Ген. Атанасов отправи обвинения и към директора на "Гранична полиция" Валери Григоров.

           

ДРУГИ НОВИНИ

В България до момента няма положителен случай на птичи грип, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести

В България до момента няма положителен случай на грипен вирус A/H5N1, известен като птичи грип. Най-простата профилактика срещу вируса е миенето на ръцете и добрата лична хигиена. Това препоръча на пресконференция днес чл. кор. Богдан Петрунов, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

На пресконференцията в БАН вирусолози, зоолози, орнитолози и ветеринарни специалисти изнесоха данни за разпространението на птичия грип сред хора, птици и животни в света. Още не е изяснен изцяло механизмът на предаването на птичия грип при човека, каза Петрунов и уточни, че засега е доказано само, че грипът се предава при непосредствен контакт със заразени птици и при обработката им.

По последни данни на Световната здравна организация /от 25 ноември т. г./ в света от птичи грип са заразени 132 души, от които 68 са починали, съобщи Богдан Петрунов. Най-много са заболелите във Виетнам - 93, от тях 42 са починали. В Китай има трима заразени, като един от тях е починал.

Директорът на центъра по заразни и паразитни болести опроверга информациите в наши и в чужди медии за големи заразявания с вируса на птичия грип в Китай. Засега в световен мащаб има само няколко случая на предаване на вируса от човек на човек, но те са станали във ферми за птици, посочи Петрунов. По думите му много важен момент е, че при всяко ново предаване от човек на човек вирусът усилва своята патогенност, става по-силно заразен, по-силно действащ и токсичен.

По повод на масовата психоза да не се консумират пилешко месо и яйца Богдан Петрунов заяви, че няма никаква опасност да се консумира обработено птиче месо и птичи продукти, тъй като вирусът на птичия грип умира при температура от 70 градуса, или при нормалната температура на готвене. В края на октомври Китай официално съобщи, че е разработил ваксина за лечение на птичи грип при хора, която е на основата на вируса на Нюкясълската болест, съобщи още Петрунов. По думите му ваксината, която може да се инжектира или да се пие, е била много интензивно изпитана през последните 20 дни в Китай. Разработват се ваксини и в САЩ, но не по-рано от две години на пазара може да се появи ефективна и доказана ваксина срещу птичия грип при хората, прогнозира директорът на центъра по заразни и паразитни болести.

 

Иван Букарев: Болниците ще бъдат финансирани на базата на извършена дейност

От следващата година НЗОК е готова да поеме финансирането на болниците. Това каза в предаването “Тази сутрин” изпълнителният директор на НЗОК д-р Иван Букарев. Той заяви, че отново разчетната единица ще бъдат клиничните пътеки, които са около 300.

Иван Букарев поясни, че през 2005 година болниците ще извършат дейност за около 740 милиона лева и това, което ще получaт догодина НЗОК и МЗ, ще бъде в размер на 815 милиона лева, тоест - "ще има възможност за глътка въздух и повишаване на качеството".

Според д-р Букарев голяма част от дълговете на болниците са направени за закупуване на медикаменти, които не са изразходвани, но това предстои и тези дългове могат да бъдат компенсирани по този начин. На въпрос как ще се определя коя болница колко пари да получава, Иван Букарев заяви, че лечебните заведения ще бъдат финансирани на базата на извършена дейност и всяка болница ще получи една финансова рамка.

Той поясни, че проблемът с направленията за специалисти притеснява много НЗОК. През следващата година ще се търси увеличаване на броя на направленията за по-голям контингент от високо - специализирани дейности, които са скъпи, допълни още д-р Иван Бурарев.

 

Почина писателят Дико Фучеджиев

Почина писателят Дико Фучеджиев, който беше дългогодишен директор на Народния театър "Иван Вазов". Това съобщи днес пред репортери драматургът Константин Илиев.

СЪОБЩЕНИЯ НА МВнР ДО МЕДИИТЕ ОТ 28 НОЕМВРИ 2005 г.

В рамките на Десетата Евросредиземноморска конференция в Барселона, която се провежда днес, 28 ноември, вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин проведе среща с либийския си колега Абдел Рахман Шалкам.

Двамата министри обсъдиха въпроса за съдбата на осъдените на смърт български медицински сестри в Либия. Министър Ивайло Калфин посочи, че е необходимо възможно най-бързо решаване на проблема. Двете страни изразиха желание за продължаване на конструктивния диалог по въпроса.

На среща с палестинския си колега Насер ал Кидуа министър Калфин потвърди намерението на българската страна за откриване на дипломатическо представителство в Рамалла в най-скоро време. Посочено бе също, че България разглежда внимателно възможността за даване на конкретен принос за мисията на Европейския съюз в Рафа. Насер ал Кидуа приветства тези намерения на България и потвърди желанието за продължаване на двустранното сътрудничество.

Българският министър на външните работи проведе двустранни срещи и с колегите си от Франция и Швеция – Филип Дуст-Блази и Лайла Фрейвалдс. Той запозна своите събеседници с активните усилия, които се предприемат координирано от институциите в България с оглед изпълнението на поетите ангажименти към ЕС и подготовката на страната ни за присъединяването към Съюза от 1 януари 2007 г.

Френският външен министър изрази готовността на неговата страна да подпомага България по пътя й към членството в ЕС от 1 януари 2007 г. В тази връзка г-н Филип Дуст-Блази подчерта необходимостта от по-широко информиране на френската общественост и на политическите среди за конкретните резултати, постигнати от България в този процес. По отношение на ратификацията на Договора за присъединяване на България към ЕС г-н Дуст-Блази отбеляза, че страната му ще извърши тази процедура своевременно.

Двамата външни министри си размениха покани за посещения, съответно в Париж и в София.

На срещата с министъра на външните работи на Швеция г-жа Лайла Фрейвалдс бе изтъкнато значението, което България и Швеция отдават на предстоящата визита на министър-председателя Сергей Станишев в Швеция по покана на неговия колега Йоран Першон на 5-7 декември т.г. за задълбочаване на отношенията между двете страни.

Наред с изразения взаимен интерес за развитие на двустранното сътрудничество не само в политическата, но и в търговско-икономическата сфера,министър Калфин информира за мерките, които се предприемат от правителството и другите български институции по изпълнение на ангажиментите в процеса на присъединяване с оглед пълноправното членство на България от 1 януари 2007 г.

Г-жа Лайла Фрейвалдс отбеляза, че в Швеция ратификацията на Договора за присъединяване на България към ЕС ще започне своевременно, и изрази надежда, че процедурата ще протече гладко.

* * *